De gemeente Doetinchem zwerfafvalvrij, dat doen we samen. Op zaterdag 23 maart is het landelijke opschoondag en kunt u helpen om zwerfafval op te ruimen. Dat kan alleen, maar u kunt ook aansluiten bij één van de ingeschreven groepen of een eigen groep samenstellen. Op www.nederlandschoon.nl kunt u zich aanmelden en bekijken wie er aan de slag gaat in welk gedeelte van de gemeente Doetinchem. Aanmelden is niet verplicht. 

Ophaalservice

Buha komt de zakken met verzameld zwerfafval gratis bij u ophalen. U kunt uw zakken aanmelden door het aantal en de locatie (een goed zichtbare en vindbare plaats) door te geven via Whatsapp op het telefoonnummer 06 237 982 44. Op zaterdag 23 maart worden de zakken opgehaald tot 15.00 uur. Zakken die na die tijd worden aangemeld kunt u mee naar huis nemen. Ze worden opgehaald op dinsdag 26 maart.

Vaker zwerfafval opruimen

Heeft u na de Landelijke Opschoondag de smaak te pakken gekregen? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij Buha. Zij zorgen dat u materialen krijgt en uw zakken met verzameld zwerfafval worden opgehaald. Kijk voor meer informatie op www.buha.nl/zwerfafval.

Belangrijke aandachtspunten tijdens het opruimen

  • U kunt gratis een hesje, ring voor afvalzakken, afvalzakken, handschoenen en knijper van Buha krijgen. Voor uw eigen veiligheid draagt u in ieder geval een hesje en handschoenen tijdens het opruimen.
  • Verkeer is een groot risico. Wees daarom alert en houd elkaar goed in de gaten wanneer u met een groep op pad gaat.
  • Het is verboden om langs de provinciale weg en snelweg op te ruimen. Dit is te gevaarlijk door de snelheid van de voertuigen die daar rijden. Als er een fiets- of wandelpad langs de weg ligt met een tussenberm richting de weg, mag u ook die tussenberm niet opruimen. De andere zijde van het fiets- of wandelpad mag u wel opruimen. 
  • Voorwerpen die niet hanteerbaar zijn of gevaar opleveren, kunt u doorgeven door contact op te nemen met Buha. Dit geldt bijvoorbeeld voor jerrycans, vaten, bussen en ander verdacht materiaal. Denkt u dat er afval ligt dat direct gevaar oplevert? Neem dan (ook buiten kantooruren) contact op met de politie
  • Als u kinderen meeneemt, zorg dan altijd voor voldoende begeleiding en let goed op het verkeer. 
  • Als u gaat opruimen samen met iemand die kwetsbaar is, deel dan informatie over relevante allergieën, ziektes, behandelingen en noodnummers van bijvoorbeeld familie of huisarts. 
  • Was uw handen met water en zeep na het opruimen.