Logo van Troepers

3, 2, 1… GO! Buha lanceerde begin 2024 de nieuwe club De Troepers! Een club met kinderen van 8 tot en met 12 jaar die samen met Ziv en Zia zorgen voor een mooie en schone gemeente. Er worden uitdagende challenges, winacties en evenementen georganiseerd voor de kinderen die lid zijn van deze club.

Troepers verzamelen

Je ziet ze dan ook regelmatig lopen met een geel hesje, vuilniszak, handschoenen en een prikker. Niemand zit op zwerfafval te wachten en het is ontzettend slecht voor de natuur. De Troepers zijn dan ook echte superhelden! Buha helpt de Troepers op weg door ze materialen te geven en te zorgen dat hun verzamelde afval wordt opgehaald. Daarnaast verzinnen we allerlei leuke dingen om zwerfafval opruimen nóg leuker te maken.

Word ook een Troeper!

Wil jij samen met andere kinderen aan de slag om je buurt schoon te houden én meedoen met leuke challenges, winacties en evenementen? Overleg dan met je ouders en vraag of ze je aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. 

Aanmelden voor De Troepers Afmelden voor De Troepers 

Heb je materialen nodig om op te ruimen? Vul het formulier in!

Door dit formulier in te vullen kunnen Troepers gratis materialen aanvragen om zwerfafval op te ruimen. Je kunt knijpers, handschoenen, ringen/zakhouders, veiligheidsvesten (voor volwassenen en kinderen) en speciale vuilniszakken aanvragen. Deze kun je ophalen bij ons kantoor aan Havenstraat 80 of laten bezorgen.

Materialen aanvragen Troepers

Samen maken we Doetinchem de schoonste gemeente van het heelal!

Maak kennis met Ziv en Zia!

Ziv en Zia gebruiken hun superkrachten om hun vrienden van de toekomst te redden. Maar zonder hulp van de Troepers redden ze het niet! Ze zijn zo klein dat ze het afval zelf niet makkelijk in vuilnisbakken en containers kunnen stoppen; die zijn veel te hoog. Zelfs als ze hun superkrachten gebruiken blijft er te veel afval over. Het lukt alleen als we het samen doen!

Ziv zijn superkracht is tijdreizen. Daarmee heeft Ziv al rampen van verschillende formaten weten te voorkomen. Als Ziv je een hand geeft, kan je mee in de tijdreis. Zo heeft Ziv Zia meegenomen naar hier. Verder is hij een superster in rekenen. Soms wordt Ziv zo in beslag genomen door het berekenen van de optimale opruimroute, dat Zia hem eraan moet herinneren hoeveel sneller het gaat als je gewoon ergens begint.

Zia is een stuiterbal die houdt van actie. Ze kan van alles verplaatsen zonder het aan te raken. Ze zet haar superkracht telekinese het liefst zo vaak mogelijk in om zwerfafval op te ruimen, ook als dat heel vermoeiend blijkt te zijn. Is dat niet gaaf?! Zia ziet geen gevaar, is grappig en soms wat onhandig. Ook gebruikt ze haar superkracht graag om een grapje met Ziv uit te halen.

Belangrijk:

  • Je kunt als Troeper gratis een hesje, ring voor afvalzakken, afvalzakken, handschoenen en knijper van Buha krijgen. Voor je eigen veiligheid draag je in ieder geval het hesje en de handschoenen tijdens het opruimen.
  • Verkeer is een groot risico. Wees daarom alert en houd elkaar goed in de gaten wanneer je met een groep op pad gaat. Troepers gaan altijd op pad met minimaal één volwassene als begeleider. 
  • Het is verboden om langs de provinciale weg en snelweg op te ruimen. Dit is te gevaarlijk door de snelheid van de voertuigen die daar rijden. Als er een fiets- of wandelpad langs de weg ligt met een tussenberm richting de weg, mag je ook die tussenberm niet opruimen. De andere zijde van het fiets- of wandelpad mag je wel opruimen. 
  • Voorwerpen die niet hanteerbaar zijn of mogelijk gevaar opleveren, kunt je doorgeven door contact op te nemen met Buha. Dit geldt bijvoorbeeld voor naalden, scherpe voorwerpen, jerrycans, vaten, bussen en ander verdacht of gevaarlijk materiaal. Denk je dat er afval ligt dat direct gevaar oplevert? Neem dan (ook buiten kantooruren) contact op met de politie.  
  • Was altijd je handen met water en zeep na het opruimen. 
  • Als je gaat opruimen samen met iemand die kwetsbaar is, deel dan informatie over relevante allergieën, ziektes, behandelingen en noodnummers van bijvoorbeeld familie of huisarts.