Tussen de landerijen en weelderige bossen ligt begraafplaats Slangenburg. Met het cirkelvormige en natuurlijke ontwerp vormt de begraafplaats een intiem en sfeervol geheel.

Historie

Eind van de jaren 60 was er ruimtegebrek op begraafplaats Loolaan in Doetinchem. Bij de planvorming voor een nieuwe begraafplaats ging men opzoek naar een geschikte locatie  tussen Gaanderen en Doetinchem. Uiteindelijk is de keuze gevallen op begraafplaats Slangenburg. In april 1977 is het bestemmingsplan vastgesteld.

Ontwerp

Het ontwerp van begraafplaats Slangenburg komt van tuin- en landschapsarchitect G.R. Hollema te Rolde. Het ontwerp bestaat uit cirkelvormige ruimten met graven. In het midden van elke cirkel is een zitgelegenheid. Een vooruitstrevende keuze voor die tijd. Veel begraafplaatsen worden immers gekenmerkt door lange rijen graven. Begraafplaats Slangenburg is ruim 5 ha groot (exclusief parkeerterrein, voorterrein en crematorium) Er is ruimte voor circa 2000 reguliere graven en 900 urnengraven. 

Ceremoniepaviljoen

Op dit moment is Buha bezig met de bouw van een ceremoniepaviljoen waar nabestaanden in een groene en sfeervolle omgeving afscheid kunnen nemen van een dierbare. Medio 2024 is de bouw gereed. Bij uitvaarten op begraafplaats Slangenburg en Natuurbegraafplaats Slangenburg kunt u vanaf dan gebruikmaken van dit gebouw.

Dela

Op de begraafplaats bevindt zich ook het crematorium van Dela. Buha en Dela werken in hun dienstverlening samen met als doel een beteknisvol afscheid.

Adres en openingstijden

Begraafplaats Slangenburg
Nutselaer 4 
7004 HJ Doetinchem 
(0314) 377 444(externe link)

De begraafplaats is geopend voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang.

Een uitvaart op begraafplaats Slangenburg

 • In de zomerperiode kunt u de boskapel aan de rand van de natuurbegraafplaats huren. Deze kleedt Buha voor u aan met dekens, stoelen en windlichten
 • Voor het vervoer van de kist naar het graf kunt u gebruikmaken van een rijdende baar of een loopkoets.
 • Er is een voorloper beschikbaar
 • Er is ruime voldoende parkeergelegenheid
 • Voor mensen die slecht ter been zijn, staan bij de ingang rolstoelen en is een elektrokar beschikbaar.
foto boskapel

Tweedekansstenen

Een tweedekanssteen is een hergebruikt grafmonument. Dit zijn grafstenen die in plaats van te worden vernietigd, geschikt zijn gemaakt voor hergebruik.  De tweedekansstenen liggen gepresenteerd op begraafplaats Loolaan. Kijk op de pagina Tweedekanssteen voor meer informatie.

Tarieven begraafplaatsen Slangenburg, Loolaan en Kommendijk

Wanneer u een overledene wilt laten begraven op een gemeentelijke begraafplaats, betaalt u voor drie zaken:

 • Begraafrechten: begraafrechten betaalt u eenmalig om de overledene te mogen begraven.
 • Grafkosten: grafkosten betaalt u om voor een bepaalde periode rechthebbende van een graf te zijn.
 • Onderhoudskosten: onderhoudskosten betaalt u voor het onderhouden van de begraafplaats. Buha zorgt voor het onderhouden van wegen, paden, beplanting, gebouwen e.d. Het onderhouden van het graf en het gedenkteken valt niet onder deze kosten.

Begraven

Maandag tot en met vrijdag€ 992,-
Zaterdag€ 1.984,-

Bijzetten van urn

Maandag tot en met vrijdag€ 126,-
Zaterdag€ 251,-

Graf- en onderhoudskosten

De bedragen in onderstaande tabel zijn de totaalbedragen van de graf- en onderhoudskosten. De grafkosten en onderhoudskosten betaalt u afzonderlijk van elkaar.

Periode1-persoonsgraf2-persoonsgrafUrnengraf
10 jaar€ 1.411,- € 743,- 
20 jaar€ 2.424,-€ 2.958,-€ 1.131,-
Verlenging 10 jaar€ 1.224,-€ 1.224,-€ 590,-
Verlenging 20 jaar€ 2.228,-€ 2.228,-€ 1.003,-

Diversen

Schoonmaken van een graf, vier keer per jaar (op verzoek) € 150,-
Urn uit graf€ 137,-
Urn uit urnengraf€ 68,-
Tweedekanssteen€ 1.500,-

Tijdens de begrafenis

Boskapel (incl. dekens, windlichten en extra stoelen)€ 577,-
Loopkoets (begraafplaats Slangenburg)€ 110,-

Voor de uitvaartondernemer

Het afstemmen voor begraven op een gemeentelijke begraafplaats doet u door:

 1. U vult het aanvraagformulier begrafenis of bijzetting - Reguliere begraafplaatsen (onderaan deze pagina) of het aanvraagformulier begrafenis of bijzetting - Natuurbegraafplaats Slangenburg (onderaan deze pagina) in.

 2. Stuur het ingevulde formulier naar e-mail begraafplaatsen@buha.nl.

 3. De beheerder van de begraafplaatsen belt u om het formulier samen door te spreken. U kunt ook zelf bellen met de beheerder van de begraafplaatsen op telefoonnummer (0314) 341 966.

Indien u een begrafenis, aula of koffiekamer wilt boeken, kunt u contact opnemen met het Yarden crematorium Slangenburg via het telefoonnummer (0314) 345 774. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 22.00 uur.