Japanse duizendknopen (Fallopia japonica, synoniemen: Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) kunnen straten en tuinen kapot maken. Deze invasieve exoot groeit zelfs door asfalt heen. De plant kan gaan woekeren in de natuur, bermen en groenperken omdat deze weinig tot geen natuurlijke vijanden heeft. Hierdoor is deze plant zeer lastig te bestrijden. 

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende invasieve exoot en komt op meer dan 200 plekken in de gemeente Doetinchem voor. Omdat de plant hier weinig tot geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels kunnen  tot wel 3 meter diepte groeien en enkele meters in de breedte. De plant heeft verschillende groeistadia en is in ieder stadium goed te herkennen.

Invasieve exoten vormen een groot probleem in onze natuur, bermen en groenperken omdat ze geen of weinig natuurlijke vijanden hebben waardoor ze kunnen woekeren. Op die plekken verdwijnen alle andere planten en wordt soortenrijke natuur vervangen door een monocultuur van bijvoorbeeld Japanse Duizendknoop. 

Zeer lastig te bestrijden

De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Gooi daarom wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Restafval wordt namelijk verbrand in plaats van gecomposteerd. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Melden

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden. Buha bestrijdt de plant in opdracht van de gemeente alleen in de openbare ruimte van de gemeente Doetinchem. Help mee bij de bestrijding en meld ons de plek waar de plant groeit. Kijk voor u een melding maakt eerst of de groeilocatie bij ons al bekend is.

Ga naar de kaart met groeilocaties van de Japanse duizendknoop(externe link)

Bestrijding gemeente Doetinchem

Helaas is er  landelijk nog geen ideale methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Er wordt veel onderzoek gedaan om te zien welke methode het meest effectief is. In alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus zo snel mogelijk ingrijpen om ervoor te zorgen dat de plant zich niet verder uitbreidt. Op een groeilocatie met enkele exemplaren is het aan te bevelen de plant(en) uit te steken.

Buha bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte voornamelijk met de Rootwave. De Rootwave stuurt een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant. Door de warmte die daarbij ontstaat wordt de wortel van de plant geëlektrocuteerd ofwel gekookt. Daardoor sterft hij af. De bestrijdingsperiode met de Rootwave is van half maart tot en met half oktober. 

Er is geen risico op nevenschade van de overige begroeiing. Er is binnen de gemeente Doetinchem tot op heden gekozen om, ondanks dat dit is toegestaan, geen gif te gebruiken bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop. 

Bestrijding is niet op iedere gemelde locatie mogelijk. Bestrijding is relatief kostbaar en daarom wordt zorgvuldig afgewogen op welke locaties er wel en niet bestreden wordt. Locaties die direct grenzen aan particuliere tuinen en locaties die bij of tegen natuurranden aanliggen hebben de hoogste prioriteit.

Meldingen

Ziet u Japanse duizendknopen groeien op een plek die nog niet op bovenstaande kaart staat? Meld dit via het digitale meldformulier(externe link) of neem contact met ons op.