Om uw afval zo goed mogelijk te scheiden, zijn er in de gemeente Doetinchem vier soorten containers die u bij huis mag hebben.

 • Container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (oranje)

 • Container voor groente-, fruit-, en tuinafval + etensresten (groen)

 • Container voor papier (blauw)

 • Container voor restafval (grijs)

Container niet geleegd

Stond uw container op tijd aan de straat, maar zijn we deze vergeten te legen? Dan kunt u het meldformulier invullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'container niet geleegd') of contact met ons opnemen door te bellen naar (0314) 377 444. We doen ons best om uw container zo snel mogelijk te komen legen.

Container beschadigd

Als uw container beschadigd is dan kunt u het meldformulier invullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'container beschadigd') of contact met ons opnemen via het telefoonnummer (0314) 377 444. De medewerkers van het meldpunt beoordelen de schade en maken een afspraak voor reparatie of vervanging van de container. Deze reparatie of vervanging is kosteloos, tenzij er aantoonbaar sprake is van eigen schuld.

Eigen schuld

Wanneer er aantoonbaar sprake is van eigen schuld, dan behouden wij ons het recht voor om kosten in rekening te brengen. Deze kosten bedragen maximaal €78,30 bij vervanging van de gehele container.

Brandschade

Bij brandschade aan je container kom je langs bij Buha (Havenstraat 80, Doetinchem) en betaal je de kosten voor een nieuwe container (€79,70). Je ontvangt van ons een nota die je kunt indienen bij je verzekeraar, waar je in veel gevallen de kosten op kunt verhalen. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container kwijt

Kunt u na de inzameling uw container niet meer terugvinden? Vraag en kijk dan eerst in de buurt rond, meestal heeft iemand de verkeerde meegenomen. Mocht u na 2 weken je container nog niet terug hebben gevonden, dan kunt u langskomen bij Buha (Havenstraat 80, Doetinchem). Na het invullen van een vermissingsformulier krijgt u kosteloos een nieuwe container. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container omruilen voor een grotere of kleinere maat

Let op! Op dit moment is het niet mogelijk om uw containers om te ruilen voor een andere maat. We zijn bezig met het chippen en/of vervangen van alle containers in de gemeente Doetinchem. Vanaf 1 januari 2022 kunt u tegen betaling uw containers omruilen voor een andere maat. U kunt alleen ruilen indien u een kapotte container heeft.

Als u uw container wilt omruilen voor een ander formaat (140 of 240 liter) dan kunt u een aanvraag doen door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'ruilen container') of contact met ons op te nemen via (0314) 377 444.Nadat u een aanvraag hebt gedaan, ontvangt u telefonisch of per e-mail bericht wanneer wij de container(s) komen omruilen.

Wat is er mogelijk?
De containers zijn te verkrijgen in de volgende twee formaten: 140 liter en 240 liter. 

Wanneer worden de containers omgeruild?
De containers worden doorgaans op woensdag en donderdag tussen 7.30 en 17.00 uur omgeruild.

Hoe werkt het omwisselen?
U krijgt van ons bericht wanneer we bij u komen om de container(s) om te ruilen. het enige wat u vervolgens hoeft te doen is zorgen dat op die dag de container(s) die u wilt omruilen aan de straat staan. De container hoeft niet leeg te zijn.

 

Extra container aanvragen

Wilt u een extra exemplaar van een container ontvangen? Dat is mogelijk. U betaalt dan jaarlijks een extra bedrag:

een extra rest container (grijs) €147,96
een extra GFT container (groen) €64,32
een extra papier container (blauw) €38,64
een extra PBD container (oranje) €38,64

Dit zijn de tarieven voor 2021.

U kunt de extra container aanvragen door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie aanvragen extra container') of contact met ons op te nemen via het telefoonnummer (0314) 377 444.

Containers aanvragen voor een nieuw adres

Beschikt uw woning over geen enkele container? Dan kunt u in één keer een complete set containers aanvragen. De set bestaat uit een groene, oranje, blauwe en grijze container. U kunt de extra container aanvragen door het meldformulier in te vullen (kies de optie 'Aanvragen complete set containers' in het keuzemenu) of contact met ons op te nemen via het telefoonnummer (0314) 377 444. Wanneer u uw gegevens invult, nemen we contact met u op om een afleverafspraak te maken.

Uw container goed aan de straat

Om uw container goed te kunnen legen, vragen we u om bij het aanbieden rekening te houden met het volgende:

 • Zet uw containers met de wielen van de weg af.
 • Zet uw containers met een onderlinge afstand van 30 cm aan de weg. Dat is ongeveer de breedte van één stoeptegel.
 • Zet uw container niet nabij obstakels zoals bomen, auto’s, paaltjes, verkeersborden, lantaarnpalen enz.
 • De deksel van de container moet gesloten zijn.
 • Er mag niet meer dan 80 kilogram afval in een container.
 • Zet de container alleen op de aangewezen plaatsen, waar ze na lediging worden teruggeplaatst.
 • Plaats geen extra afval bij de container. Dit wordt niet meegenomen.
 • Zet uw container vóór 7.30 uur aan de straat op de dag van de inzameling. De container mag op de dag voor de inzameldag vanaf 20.00 uur aan de straat staan en moet op de inzameldag zo snel mogelijk worden binnengehaald, uiterlijk om 22.00 uur. Dit om diefstal en vernieling te voorkomen.
 • Zorg dat de inhoud van de container niet vast(gevroren) in de container zit. We kunnen uw container in dat geval niet legen en komen hier niet voor terug.
 • Iedere container is voorzien van een sticker met streepjescode. Containers zonder sticker worden niet geleegd.
 • Waait het hard? Zorg dan dat u uw container pas kort voor 7.30 uur in de ochtend aan de straat zet. Omgewaaide containers kunnen een gevaar vormen voor het verkeer en veel zwerfafval veroorzaken. Door PBD afval (licht van gewicht) in zakken in uw container te doen, voorkomt u dat het afval in het rond gaat waaien wanneer de container onverhoopt toch omvalt.

Indien uw container niet juist is aangeboden, loopt u het risico dat deze niet geledigd wordt. Bij het herhaaldelijk fout aanbieden van uw container, is er kans op een officiële waarschuwing en uiteindelijk een proces-verbaal.

Afvalstoffenheffing

Alle kosten (inclusief de aanschaf van de 4 containers) zijn verwerkt in de jaarlijkse afvalstoffenheffing die wordt vastgesteld en geïnd door de gemeente Doetinchem. 

Tarieven ophalen huishoudelijk afval 2021
gebruik containers tarief
éénpersoonshuishoudens €258,72
meerpersoonshuishoudens €316,68
een extra rest container (grijs) €147,96
een extra GFT container (groen) €64,32
een extra papier container (blauw) €38,64
een extra PBD container (oranje) €38,64