Om uw afval zo goed mogelijk te scheiden, zijn er in de gemeente Doetinchem vier soorten containers die u bij huis mag hebben.

 • Container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (oranje)

 • Container voor groente-, fruit-, en tuinafval + etensresten (groen)

 • Container voor papier (blauw)

 • Container voor restafval (grijs)

Container niet geleegd

Stond uw container op tijd aan de straat, maar zijn we deze vergeten te legen? Dan kunt u het meldformulier (externe link)invullen (kies 'afval') of contact met ons opnemen door te bellen naar (0314) 377 444. We doen ons best om uw container zo snel mogelijk te komen legen.

Is uw container niet volledig geledigd is omdat het afval er te vast in gedrukt zit?
Daar komen we niet voor terug. U mag uw afval lossteken (bijvoorbeeld met een schep) en de volgende inzameldag weer aanbieden. 

Is uw container afgekeurd door onze medewerkers?
Als er verkeerd afval in uw container zit, kunnen we deze niet ledigen. Onze medewerkers bevestigen dan een label aan uw container. We komen niet terug om uw container alsnog te ledigen. U mag het verkeerde afval uit de container halen en de container de volgende inzameldag weer aanbieden. 

Container beschadigd

Als uw container beschadigd is dan kunt u het (externe link)meldformulier(externe link) (externe link)invullen (kies 'afval') of contact met ons opnemen via het telefoonnummer (0314) 377 444. De medewerkers van het meldpunt beoordelen de schade en maken een afspraak voor reparatie of vervanging van de container. Deze reparatie of vervanging is kosteloos, tenzij er aantoonbaar sprake is van eigen schuld.

Eigen schuld

Wanneer er aantoonbaar sprake is van eigen schuld, dan behouden wij ons het recht voor om kosten in rekening te brengen. Deze kosten bedragen maximaal €81,45 bij vervanging van de gehele container.

Brandschade

Bij brandschade aan je container kom je langs bij Buha (Havenstraat 80, Doetinchem) en betaal je de kosten voor een nieuwe container (€81,45). Je ontvangt van ons een nota die je kunt indienen bij je verzekeraar, waar je in veel gevallen de kosten op kunt verhalen. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container kwijt

Kunt u na de inzameling uw container niet meer terugvinden? Vraag en kijk dan eerst in de buurt rond, meestal heeft iemand de verkeerde container meegenomen. Wij nemen nooit containers mee. Mocht u na 2 weken uw container nog niet terug hebben gevonden, dan kunt u langskomen bij Buha (Havenstraat 80, Doetinchem). Na het invullen van een vermissingsformulier krijgt u kosteloos een nieuwe container. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container omruilen voor een grotere of kleinere maat

Als u uw container wilt omruilen voor een grotere of kleinere maat (140 of 240 liter) dan kunt u het formulier voor het aanvragen van een containerwissel(externe link) invullen. U betaalt per omruiling €16,-, ongeacht het aantal containers dat u ruilt. Nadat u een aanvraag heeft gedaan, ontvangt u per e-mail binnen twee werkdagen een digitaal betaalverzoek. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben, laten wij u per e-mail weten wanneer wij de container(s) komen omruilen.

Ga naar het formulier voor het aanvragen van een containerwissel

Maakt u geen gebruik van internetbankieren? Dan kunt u omruiling aanvragen op ons kantoor (kijk hier voor de openingstijden). 

Wat is er mogelijk?
De containers zijn te verkrijgen in de volgende twee formaten: 140 liter en 240 liter. 

Hoe werkt het omwisselen?
U krijgt van ons bericht wanneer we bij u komen om de container(s) om te ruilen. het enige wat u vervolgens hoeft te doen is zorgen dat op die dag de container(s) die u wilt omruilen aan de straat staan. De container hoeft niet leeg te zijn.

Extra container aanvragen

Wilt u een extra exemplaar van een container ontvangen? Dat is mogelijk. U betaalt dan jaarlijks een extra bedrag voor de container en de ledigingen daarvan:

 20232024
een extra rest container (grijs)€151,20€155,64
een extra GFT container (groen)€39,60€40,68
een extra papier container (blauw)€39,60€40,68
een extra PBD container (oranje)€39,60€40,68

U kunt de extra container aanvragen door het meldformulier (externe link)in te vullen (kies 'afval') of contact met ons op te nemen via het telefoonnummer (0314) 377 444.

Containers aanvragen voor een nieuw adres

Beschikt uw woning over geen enkele container? Dan kunt u in één keer een complete set containers aanvragen. Dit kan alleen wanneer u staat ingeschreven op uw nieuwe adres. De set bestaat uit een groene, oranje, blauwe en grijze container. U kunt de containers aanvragen door het meldformulier(externe link) in te vullen. Kies in dat geval de optie 'Afval' in het keuzemenu en geef aan om welk adres het gaat en dat u een complete set wilt aanvragen. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op door te bellen naar het telefoonnummer (0314) 377 444.

Uw container goed aan de straat

Om uw container goed te kunnen legen, vragen we u om bij het aanbieden rekening te houden met het volgende:

 • Zet uw containers met de wielen van de weg af.
 • Zet uw containers met een onderlinge afstand van 30 cm aan de weg. Dat is ongeveer de breedte van één stoeptegel.
 • Zet uw container niet nabij obstakels zoals bomen, auto’s, paaltjes, verkeersborden, lantaarnpalen enz.
 • De deksel van de container moet gesloten zijn.
 • Er mag niet meer dan 80 kilogram afval in een container.
 • Zet de container alleen op de aangewezen plaatsen, waar ze na lediging worden teruggeplaatst.
 • Plaats geen extra afval bij de container. Dit wordt niet meegenomen.
 • Zet uw container vóór 7.30 uur aan de straat op de dag van de inzameling. De container mag op de dag voor de inzameldag vanaf 20.00 uur aan de straat staan en moet op de inzameldag zo snel mogelijk worden binnengehaald, uiterlijk om 22.00 uur. Dit om diefstal en vernieling te voorkomen.
 • Zorg dat de inhoud van de container niet vast(gevroren) in de container zit. We kunnen uw container in dat geval niet legen en komen hier niet voor terug.
 • Iedere container is voorzien van een sticker met streepjescode. Containers zonder sticker worden niet geleegd.
 • Waait het hard? Zorg dan dat u uw container pas kort voor 7.30 uur in de ochtend aan de straat zet. Omgewaaide containers kunnen een gevaar vormen voor het verkeer en veel zwerfafval veroorzaken. Door PBD afval (licht van gewicht) in zakken in uw container te doen, voorkomt u dat het afval in het rond gaat waaien wanneer de container onverhoopt toch omvalt.

Indien uw container niet juist is aangeboden, loopt u het risico dat deze niet geledigd wordt. Bij het herhaaldelijk fout aanbieden van uw container, is er kans op een officiële waarschuwing en uiteindelijk een proces-verbaal.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bestaat voor inwoners van de gemeente Doetinchem uit twee delen:

 • een vast bedrag per jaar
 • een bedrag per keer dat u uw container voor restafval aan de straat zet of restafval in een ondergrondse container aanbiedt.

Voor groente-, fruit- en tuinafval + etensresten (GFT+E), plastic, blik en drinkpakken (PBD) en papier hoeft u niet per keer dat u het aanbiedt te betalen.

Vast bedrag per jaar

Type huishouden Vast bedrag 2024 
Eenpersoonshuishouden€244,80
Meerpersoonshuishouden€278,40
Type container of zakBedrag per aangeboden
container of zak 2024 
Kleine grijze container voor restafval (140 liter)€6,-
Grote grijze container voor restafval (240 liter)€12,-
Zak restafval in een ondergrondse container (60 liter)€2,40
Zak restafval in een ondergrondse container (30 liter)
Zakken met een inhoud van 30 liter aanbieden is alleen mogelijk in de daarvoor geschikte ondergrondse containers.
€1,20

 

Type extra containerTarief 2024
een extra rest container (grijs)€155,64
een extra GFT container (groen)€40,68
een extra papier container (blauw)€40,68
een extra PBD container (oranje)€40,68

Betaling

Begin 2024 betaalt u het vaste bedrag van dat jaar. Vervolgens betaalt u begin 2025 het totale bedrag van het aantal keren dat u in 2024 restafval heeft aangeboden én het vaste bedrag van 2025.