In de gemeente Doetinchem vindt u verschillende soorten verzamel- en ondergrondse afvalcontainers. De containers voor glas (geel), papier (blauw) en textiel (paars) kunnen gebruikt worden door alle inwoners. De containers voor restafval kunnen alleen gebruikt worden door inwoners met een afvalpas. Met een afvalpas kunt u een ondergrondse restafvalcontainer in de buurt van uw woning gebruiken voor het inwerpen van zakken met fijn restafval. De ondergrondse restafvalcontainers zijn bedoeld voor inwoners van hoogbouwwoningen zonder tuin die geen eigen containers hebben. 

Schoon en netjes

Het is verboden om afval rond een verzamel- of ondergrondse container neer te zetten. Oude huisraad die niet in een container past kunt u gratis laten ophalen door of zelf wegbrengen naar Kringloop Aktief(externe link), zelfs wanneer het niet meer bruikbaar, incompleet of kapot is. Overig afval dat hergebruikt kan worden (papier, piepschuim, tuinafval, KCA, hard plastic e.d.) kunt u gratis inleveren bij het Buha brengpunt. Grof huishoudelijk restafval dat niet kan worden hergebruikt (zoals bouw- en sloopafval) kunt u tegen betaling inleveren bij het Buha brengpunt.

Wat kost het aanbieden afval in een ondergrondse container?

Het aanbieden van glas, textiel en papier in de daarvoor bestemde (ondergrondse) containers is gratis. Voor restafval betaalt u €2,40 per zak (60 liter) die u aanbiedt in de ondergrondse container voor restafval. 

Storing?

Is de verzamel- of ondergrondse container vol of gaat hij niet open? Neem dan contact met ons op.

Beetje bij beetje

In ondergrondse containers voor restafval kunt u maximaal 60 liter afval per keer in een zak aanbieden. Doe de zak niet te vol. Zo voorkomt u dat de ondergrondse container verstopt raakt. Papier kunt u het beste pletten, scheuren of knippen zodat het door de opening van de ondergrondse containers past.

Waar staan de ondergrondse containers?

Ga naar de plattegrond met ondergrondse containers.

Afvalpas

Met een afvalpas kunt u de ondergrondse container voor restafval in uw buurt openen. Bent u de afvalpas kwijt, is uw pas niet meer te gebruiken door een beschadiging of ontbreekt de pas in uw nieuwe woning? Dan kunt u een nieuwe pas aanvragen door het formulier aanvragen afvalpas(externe link) in te vullen. Bij een verloren of beschadigde afvalpas betaalt u €7,50. Gaat u verhuizen, dan blijft de afvalpas achter in de woning. Wanneer u geen afvalpas aantreft in uw nieuwe woning, dan is het aanvragen van een nieuwe afvalpas gratis. 

Nadat u een aanvraag heeft gedaan, ontvangt u per e-mail binnen twee werkdagen een digitaal betaalverzoek. Zodra wij u betaling ontvangen hebben, versturen wij uw afvalpas per post.

Ga naar het formulier aanvragen afvalpas.

 Maakt u geen gebruik van internetbankieren? Dan kunt u de pas aanvragen en ophalen op ons kantoor (kijk hier voor de openingstijden). 

Luiers, incontinentiemateriaal en medicinaal afval

Voor inwoners met veel luierafval, incontinentiemateriaal en/of medicinaal afval zou de maandelijkse lediging van de rolcontainer voor restafval niet voldoende kunnen zijn. Zij kunnen een aanvraag doen om gebruik te mogen maken van de verzamel- of ondergrondse restafvalcontainers. Kijk voor meer informatie op de pagina over de bijzondere regeling voor luiers, incontinentiemateriaal en medicinaal afval.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bestaat voor inwoners van de gemeente Doetinchem uit twee delen:

  • een vast bedrag per jaar
  • een bedrag per keer dat u uw container voor restafval aan de straat zet of restafval in een ondergrondse container aanbiedt.

Voor groente-, fruit- en tuinafval + etensresten (GFT+E), plastic, blik en drinkpakken (PBD) en papier hoeft u niet per keer dat u het aanbiedt te betalen.

Vast bedrag per jaar

Type huishouden Vast bedrag 2023Vast bedrag 2024 - door de gemeenteraad vast te stellen op 21 december 2023
Eenpersoonshuishouden€244,80€244,80
Meerpersoonshuishouden€278,40€278,40
Type container of zakBedrag per aangeboden
container of zak 2023
Bedrag per aangeboden
container of zak 2024 - door de gemeenteraad vast te stellen op 21 december 2023
Kleine grijze container voor restafval (140 liter)€5,-€6,-
Grote grijze container voor restafval (240 liter)€10,-€12,-
Zak restafval in een ondergrondse container (60 liter)€2,-€2,40
Zak restafval in een ondergrondse container (30 liter)
Zakken met een inhoud van 30 liter aanbieden is alleen mogelijk in de daarvoor geschikte ondergrondse containers.
€1,-€1,20

 

Type extra containerTarief 2023Tarief 2024 - door de gemeenteraad vast te stellen op 21 december 2023
een extra rest container (grijs)€151,20€155,64
een extra GFT container (groen)€39,60€40,68
een extra papier container (blauw)€39,60€40,68
een extra PBD container (oranje)€39,60€40,68

Betaling

Begin 2024 betaalt u het vaste bedrag van dat jaar. Vervolgens betaalt u begin 2025 het totale bedrag van het aantal keren dat u in 2024 restafval heeft aangeboden en het vaste bedrag van 2025.