Het opruimen van zwerfafval in de gemeente Doetinchem wordt door Buha georganiseerd. Hierbij werkt Buha samen met aannemers, scholen, zorggroepen en vrijwilligers. Ruim 500 inwoners van de gemeente Doetinchem leveren als vrijwilliger een belangrijke bijdrage aan een schone leefomgeving door zwerfafval op te ruimen. Dit doen zij in groepen (o.a. zwerfafvalbrigades), alleen, met vrienden, met buren of met hun gezin.

Voor volwassenen: vrijwilliger worden?

Wilt u ook graag een bijdrage leveren aan een schonere leefomgeving door zwerfafval op te ruimen? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. U kunt bij uw aanmelding aangeven of u zich wilt aansluiten bij een zwerfafvalbrigade in uw buurt of dat u liever zelfstandig aan de slag gaat. Buha brengt u indien gewenst in contact met de brigade in uw buurt. Aanmelden als vrijwilliger is niet noodzakelijk of verplicht om zwerfafval op te gaan ruimen. 

Als aangemelde vrijwilliger wordt u voorzien van veiligheidshesje, grijper, handschoenen, afvalzakken en een ring voor afvalzakken. Aanmelden kan door contact met ons op te nemen. Ook krijgt u een telefoonnummer waar u zakken opgeruimd zwerfafval kunt aanmelden om op te laten halen.

Bent u vrijwilliger en wilt u zich afmelden? Dan kan door contact met ons op te nemen en uw materialen in te leveren.

Aan de slag met een klas of school

Door zwerfafval op te ruimen leren kinderen en jongeren hun schone woon- en leefomgeving nog meer waarderen. Buha levert op verzoek materialen om zwerfafval op te ruimen met een klas of school. Neem gerust contact op.

Zwerfafval wegbrengen of op laten halen

Op dinsdag rijdt er een vuilniswagen van Buha rond die al het verzamelde afval in zakken bij u ophaalt. Als u zich heeft aangemeld als vrijwilliger, krijgt u een telefoonnummer waarmee u zich eenvoudig kunt aanmelden om uw zakken met zwerfafval op te laten halen. 

Wilt u de zakken liever zelf wegbrengen? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om een extra afvalpas voor een ondergrondse container voor restafval aan te vragen. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

Voor kinderen: de Troepers

Troepers verzamelen! Kijk voor meer informatie over deze super gave club op de pagina over de Troepers.

Belangrijke aandachtspunten

  • U kunt als vrijwilliger gratis een hesje, ring voor afvalzakken, afvalzakken, handschoenen en knijper van Buha krijgen. Voor uw eigen veiligheid draagt u in ieder geval een hesje en handschoenen tijdens het opruimen.
  • Verkeer is een groot risico. Wees daarom alert en houd elkaar goed in de gaten wanneer u met een groep op pad gaat.
  • Het is verboden om langs de provinciale weg en snelweg op te ruimen. Dit is te gevaarlijk door de snelheid van de voertuigen die daar rijden. Als er een fiets- of wandelpad langs de weg ligt met een tussenberm richting de weg, mag u ook die tussenberm niet opruimen. De andere zijde van het fiets- of wandelpad mag u wel opruimen. 
  • Voorwerpen die niet hanteerbaar zijn of gevaar opleveren, kunt u doorgeven door contact op te nemen met Buha. Dit geldt bijvoorbeeld voor jerrycans, vaten, bussen en ander verdacht materiaal. Denkt u dat er afval ligt dat direct gevaar oplevert? Neem dan (ook buiten kantooruren) contact op met de politie
  • Als u kinderen meeneemt, zorg dan altijd voor voldoende begeleiding en let goed op het verkeer. 
  • Als u gaat opruimen samen met iemand die kwetsbaar is, deel dan informatie over relevante allergieën, ziektes, behandelingen en noodnummers van bijvoorbeeld familie of huisarts. 
  • Was uw handen met water en zeep na het opruimen.