Afgelopen zomer is Buha samen met de kinderraad van de gemeente Doetinchem een nieuw project gestart: de Zwerfafval Challenge! Daarin strijden vijf groepen acht om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. De winnende klas krijgt een spiksplinternieuw speeltoestel voor hun school.

De kinderraad koos ‘zwerfafval’ als thema voor dit jaar

Ieder jaar heeft de gemeente Doetinchem een kinderraad. Daarvoor mogen alle basisscholen in de gemeente één leerling uit groep 8 aanwijzen. De kinderraad praat over allerlei onderwerpen en kiest vervolgens één onderwerp uit dat zij belangrijk vinden. Dat onderwerp wordt in dat jaar extra uitgelicht door de kinderraad. De kinderraad 2021-2022 koos als thema: zwerfafval. De kinderraad ging op bezoek bij Buha, ruimde zelf zwerfafval op en bedacht samen met Buha de Zwerfafval Challenge.

Wat houdt de Zwerfafval Challenge in?

De challenge begint met een bezoek van de afvalcoaches aan de school. Zij geven uitleg over zwerfafval en spelen het afvalsorteerspel met de leerlingen. Vervolgens gaan de klassen vijf weken lang zwerfafval opruimen in de buurt van hun school. Na die vijf weken komen de afvalcoaches met een vuilniswagen naar de vijf basisscholen. Het opgeruimde zwerfafval wordt opgehaald en de kinderen krijgen uitleg over de vuilniswagen. Zo leren de leerlingen veel over afval én verdwijnen er kilo’s zwerfafval van de straat en uit het groen.

Het kiezen van de winnaar

Uiteindelijk wordt bekeken welke school het meeste zwerfafval heeft opgeruimd. Uiteraard kijken we daarbij ook naar het aantal leerlingen dat heeft geholpen met opruimen. De school die gewonnen heeft wint een spiksplinternieuw speeltoestel dat door de Kinderraad 2021-2022 uitgezocht.