De Doetinchemse berg restafval die Buha inzamelde is gekrompen met 36% ten opzichte van de periode voor de invoering van 'Grondstoffenplan '20-'24'. Dat is één hele inzamelwagen vol restafval per week. Een prestatie van formaat!

We zijn ons afval veel beter gaan scheiden.

Met name het GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten) in ons restafval is fors verminderd: van gemiddeld 65 kg naar 36 kg per inwoner per jaar. Ook de hoeveelheid PBD Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken en papier in ons restafval is verminderd. PBD met 5 kg per persoon per jaar en papier met 4 kg per persoon per jaar.

Dat lijkt misschien weinig, maar omdat papier, karton en PBD licht van gewicht zijn, zijn dit grote stappen. Door waardevolle grondstoffen uit het restafval te houden en ons afval beter te scheiden, is er nu fors minder restafval dan voorheen.

Wanneer we GFT+E, PBD, papier, glas, textiel en andere afvalsoorten op de juiste manier weggooien en verwerken, kunnen er nieuwe producten van worden gemaakt. Hoe meer we scheiden, hoe meer we kunnen recyclen. Hoe meer we recyclen, hoe minder afval we hoeven te verbranden. Dat scheelt jaarlijks heel wat CO2 uitstoot.

En nu?

In de komende jaren gaan we proberen onze restafvalberg steeds verder te verkleinen. Uiteindelijk willen we naar een wereld waarin al het afval gebruikt kan worden als grondstof voor het maken van nieuwe producten.

afbeelding van container voor restafval