Tussen maandag 15 en vrijdag 26 maart heeft ieder huishouden met containers bij huis een brief van Buha ontvangen.

De manier waarop wij uw afval ophalen gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2022 betaalt u naast de vaste afvalstoffenheffing ook per lediging van uw container voor restafval (grijs). De kosten zijn:

  • € 5,00 per lediging voor een 140 liter restafvalcontainer (klein)
  • € 10,00 per lediging voor een 240 liter restafvalcontainer (groot)

In de brief vragen we u om te kiezen tussen een kleine en een grote container voor restafval. Welke container u kiest bepaalt hoeveel u vanaf 1 januari 2022 betaalt per lediging. Ook kunt u een grote of kleine maat kiezen voor de containers voor GFT + etensresten (groen), PBD (oranje) en papier (blauw). Voor deze containers hoeft u niet te betalen per lediging.

Uw keuze doorgeven

U kunt uw keuze digitaal of telefonisch aan ons doorgeven met de gebruikersnaam en het wachtwoord die in de brief staan. U kunt wijziging tot 14 april doorgeven. Via onderstaande knop gaat u naar het formulier.

Let op! U kunt dit formulier alleen gebruiken wanneer u uw gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand hebt.

Digitaal formulier containerkeuze

Wanneer u tevreden bent met uw huidige containers, hoeft u het formulier niet in te vullen.

Geen brief ontvangen

Heeft u op dit moment containers bij huis en nog geen brief ontvangen? Bel dan naar het telefoonnummer 0800 400 20 50. De medewerkers van Inovim, het bedrijf dat ons helpt bij het registreren van alle keuzes, helpt u dan verder.

Hoeveel afvalstoffenheffing ga ik volgend jaar betalen?

Vanaf 1 januari 2022 is de afvalstoffenheffing anders opgebouwd. U betaalt voortaan jaarlijks een vast bedrag en daarnaast betaalt u een bedrag per lediging van uw container voor Restafval of zak in de ondergrondse container. Dit betekent dat mensen die hun afval goed scheiden een lagere afvalstoffenheffing betalen dan mensen die hun afval minder goed scheiden. Ons streven is dat het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing volgend jaar lager wordt dan de huidige afvalstoffenheffing. We weten dit halverwege 2021 pas zeker (i.v.m. nieuwe contracten met verwerkers). Hierover ontvangt u in het derde kwartaal van 2021 een brief.

Wat moet ik doen als ik tevreden ben met de containers die ik nu heb?

Dan hoeft u niets te doen. Wanneer u geen keuze maakt voor 7 april 2021, blijft u uw huidige formaat containers houden. We komen ze dit najaar wel chippen en/of omruilen.

Ik vind het digitale formulier invullen lastig. Hoe kan ik dan toch mijn containerkeuze doorgeven?

Wanneer u geen computer, tablet of telefoon tot uw beschikking hebt of het digitale formulier invullen lastig vindt, kunt u uw keuze telefonisch doorgeven door te bellen naar het telefoonnummer 0800 400 20 50 (lokaal tarief).

Ik heb al een containerwissel aangevraagd, maar ik wil deze wijzigen. Kan dat?

Ja, dat kan tot en met 14 april 2021 door te bellen naar het telefoonnummer 0800 400 20 50.

Wat als ik dit jaar nieuwe containers nodig heb, bijvoorbeeld omdat er eentje kapot is of omdat ik verhuis naar een woning zonder containers?

Dan zorgen we uiteraard dat u geholpen wordt. U kunt nieuwe containers aanvragen via het digitale meldformulier.

Ik heb meerdere containers voor één afvalsoort. Blijft dat mogelijk en wat gaat dat kosten?

U mag twee containers van dezelfde soort hebben. Op de pagina over containers vindt u de huidige tarieven. Deze wijzigen per 1 januari 2022. U kunt niet kiezen voor twee 140 liter containers bij eenzelfde afvalsoort. In dat geval krijg je één 240 liter container.

Hoe vaak gaat Buha de grijze container ledigen?

We rijden de routes om containers voor Restafval (grijs) te ledigen om de vier weken. Dit is niet gewijzigd. Iedere vier weken kunt u dus kiezen om uw container wel of niet aan de straat te zetten.

Ik wil niet voor iedere afvalsoort een container. Mag dat?

Wanneer u geen vier containers bij huis wilt, zijn er de volgende opties:

  • De container voor Restafval (grijs) bij huis is en blijft verplicht.
  • U mag ervoor kiezen om geen container voor Papier (blauw) bij huis te hebben. Papier kunt u in dat geval gratis wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt of naar het Buha brengpunt. U mag een container ook delen met uw buren.
  • U mag ervoor kiezen om geen container voor PBD (oranje) bij huis te hebben. U kunt uw PBD afval gratis inleveren bij het Buha brengpunt. U mag een container ook delen met uw buren. PBD kunt u niet naar een ondergrondse container brengen.
  • U mag ervoor kiezen om geen container voor GFT + etensresten (groen) bij huis te hebben. U mag een container delen met uw buren. Tuinafval kunt u inleveren bij het Buha brengpunt. Er is geen andere plek om groente- en fruitafval naartoe te brengen.

Wanneer krijg ik mijn nieuwe containers?

In het najaar beginnen we met containers chippen en omruilen. Als uq container geschikt is voor een chip, dan wordt deze geplaatst. Als hij niet geschikt is, ruilen we hem om voor een container met een chip.

Ik maak gebruik van de bijzondere regeling voor luiers en/of medicinaal afval. Blijft deze bestaan na 1 januari 2022?

De bijzondere regeling blijft bestaan. Vanaf 2022 wordt de regeling mogelijk iets aangepast. Hierover ontvangt u dan nog nader bericht.

Ik heb een container van 120 liter. Mag ik deze houden?

Ja dat mag. U hoeft dan geen omruiling aan ons door te geven. U mag ook voor een 140 liter. container kiezen, maar dat hoeft niet. Het legen van een 120 liter container voor Restafval kost evenveel als het legen van een 140 liter container.

Ik heb een bedrijf en betaal reinigingsrecht. Wat verandert er voor mij?

Voor reinigingsrecht blijf je één vast bedrag per jaar betalen. Je gaat dus niet betalen per keer dat we je container voor Restafval ledigen. We gaan in het najaar wel je containers chippen. Hierover ontvang je in het derde kwartaal van 2021 een brief.

Wat gebeurt er met de oude containers?

Het bedrijf dat onze containers levert, neemt de oude containers retour en deze worden gebruikt als grondstof voor nieuwe containers.