Gratis boom voor inwoners van Dichteren, Wijnbergen en De Hoop (11-01-2019)

Inwoners van Dichteren, Wijnbergen en De Hoop (postcode 7007) kunnen dit voorjaar een gratis boom krijgen van de gemeente Doetinchem. Aanmelden kan tot 8 februari 2019. Dit project wordt gefinancierd uit het 3000-bomenplan en het Bomenfonds. Ieder halfjaar is er een andere wijk aan de beurt. De gemeente levert op deze manier een positieve bijdrage aan een prettigere leefomgeving, vergroening van ons woongebied en gezonder leefklimaat.

Groen bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen en andere planten zijn daarin van levensbelang omdat ze CO2 opnemen en zuurstof uitademen. Bovendien leveren bomen schaduw, absorberen ze fijnstof en dempen ze geluid. Omdat het grootste deel van de ruimte in een stad of dorp particuliere ruimte is, stimuleert de gemeente eigen initiatieven om die omgeving te groener te maken.

In 2016, 2017 en 2018 werden er al bomen geplant in Gaanderen, Wehl, Nieuw-Wehl en de Doetinchemse wijken Overstegen, Schöneveld en Noord. De komende jaren zal dit project in de gehele gemeente verder worden uitgerold.

Wat voor boom is het?

Je kunt je aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 15 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 10-12 cm, een hoogte van circa 3-3,5 meter en worden geleverd met naakte wortel. Dit houdt in dat er geen pot of kluit is, alleen kale wortels. Via onderstaande link kun je een PDF downloaden met daarin foto’s en beschrijvingen van alle bomen.

Download bomenlijst

Hoe groot zijn de bomen?

Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kun je kiezen voor een grote (1e orde) of een wat kleinere boom (2e en 3e orde). Over het algemeen zijn bomen van de 1e orde het meest geschikt voor tuinen buiten de bebouwde kom en bomen van de 2e en 3e orde het meest geschikt voor tuinen binnen de bebouwde kom.

Grootte boom

Bovengronds obstakelvrij

Hoogte volwasdom

Kroonbreedte volwasdom

Bomen

1e orde

8 meter

20-25 meter

12 meter

Fladderiep
Kleinbladige linde
Ruwe berk
Zomereik
Zwarte els
Zwarte populier

Eetbare vruchtbomen
Tamme kastanje
Walnoot

2e en 3e orde

4 meter

8-15 meter

5-7 meter

Gewone lijsterbes
Krentenboom
Rode esdoorn
Rode kerspruim

Eetbare vruchtbomen

Boomhazelaar
Conference peer
Elstar appel

Afstand erfgrens

In particuliere tuinen adviseren wij om een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 8 februari. Een aanmelding is volledig wanneer deze per mail door Buha is bevestigd.

Aanmeldformulier gratis boom

Een boom aanvragen kan ook telefonisch: op donderdag 24 of 31 januari tussen 8.00 en 10.00 uur via het telefoonnummer (0314) 377 311 (M. van Rijsewijk).

Uitgifte bomen

Op maandag 18 februari starten we met het leveren van de bomen. Naar verwachting worden alle bomen in deze week uitgeleverd. Je hoeft daarvoor niet thuis te zijn. Mochten we door vorst de bomen later uitleveren, dan ontvang je een e-mail van ons.

Planten en verzorgen

Het is van belang dat je de boom zo spoedig mogelijk plant om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Mocht je onverhoopt niet thuis zijn of op vakantie zijn dan zou je bijvoorbeeld aan je buren kunnen vragen of zij de boom voor je willen ‘inkuilen’, wat betekent dat de wortels worden bedekt met grond. Wanneer je de boom uiteindelijk wilt gaan planten trek je de boom voorzichtig uit de grond en plant je deze op de juiste plek. Voor het juist planten en verzorgen van de boom zijn er plantinstructies:

Bekijk de plantinstructies