Eikenprocessierupsen in de gemeente Doetinchem (17-06-2019)

Elke zomer hebben we te maken met de eikenprocessierups. De brandharen van deze soort rups kunnen tot eind augustus voor het nodige ongemak zorgen. De plaag is dit jaar landelijk ongekend groot en dit zorgt ook in gemeente Doetinchem voor overlast. De inzet om de nesten met rupsen weg te halen is al sinds dit voorjaar maximaal. Toch zal het door de enorme omvang van de plaag de hele zomer duren voordat het overgrote deel van nesten met rupsen uit de bomen is verwijderd.

Ga goed voorbereid op pad

Probeer elk contact met rupsen en spinsels te vermijden. Zorg bij het bezoeken van gebieden met eikenbomen voor goede bedekking van hoofd, ogen, hals, armen en benen en ga niet in de buurt van eikenbomen op de grond zitten.

Klachten

De rupsen kunnen van mei tot en met augustus zorgen voor jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en luchtwegen. Probeer daarom (direct) contact met de rupsen te vermijden. Kom je toch in contact met brandharen van de eikenprocessierups? Dan adviseert de GGD het volgende:

  • Trek kleding waarin brandharen zitten uit en was deze kleding apart op 60 graden van andere kleding.
  • Strip je huid zo snel mogelijk met plakband (plak het op de huid en trek het dan weer los).
  • Spoel je huid of ogen goed met lauw water.
  • Probeer niet te krabben of wrijven. Bij heftige jeuk kun je zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula smeren. Heb je erge last, neem dan contact op met je huisarts.

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen of weken. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de GGD: www.oakie.info.

Huisdieren

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ook gevaarlijk zijn voor dieren. Voorkom daarom elk contact van huisdieren met de rups en vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor de eikenprocessierups. Mocht je huisdier onverhoopt toch in contact komen met brandharen van de rups, was of spoel de huid, bek of ogen van het dier dan goed met water. Bij allergische klachten van het dier wordt geadviseerd om contact op te nemen met een dierenarts.   

Bestrijding

Preventieve bestrijding

Van april tot eind mei is er preventief bestreden in een groot deel van gemeente Doetinchem. Hierbij is biologisch bestrijdingsmiddel in de bomen gespoten. Dit middel wordt samen met de bladeren gegeten door jonge rupsen. Daardoor sterven ze na enkele dagen, nog voordat ze brandharen hebben gevormd die gezondheidsklachten veroorzaken. Op die manier blijft de overlast beperkt. Het bestrijdingsmiddel heeft geen nadelige gevolgen voor andere soorten insecten, vogels en andere dieren die de rupsen eten. Daarnaast is het middel niet schadelijk voor mens en milieu.

Bestrijding in openbaar groen

Buha bestrijdt de rupsen in gemeentelijke bomen binnen gemeente Doetinchem. Het gaat in totaal om ongeveer 9.000 eikenbomen (28% van het totale aantal straat- en laanbomen). Meldingen worden na beoordeling en prioritering afgehandeld door het bedrijf Wolterinck BV. Dit bedrijf voert voor de samenwerkende gemeenten in de Achterhoek de bestrijdingswerkzaamheden uit.

Bestrijding kan langer duren dan normaal

Door het grote aantal meldingen is het op dit moment niet mogelijk om alle bomen met nesten te behandelen. Er kan dus geen termijn worden genoemd waarop een boom aan de beurt is en wordt behandeld. Verwacht wordt dat het weghalen van de nesten tot het einde van het zomerseizoen zal duren.

De bestrijding vindt plaats op basis van prioritering. Een aantal locaties krijgt voorrang bij de bestrijding. Denk hierbij aan speeltuinen, scholen en bomen die direct grenzen aan particuliere tuinen. Bomen aan doorgaande wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, hebben een lagere prioriteit. In sommige (natuur)gebieden wordt niet bestreden en enkel gewaarschuwd.

Afzetlinten om bomen

Bomen met eikenprocessierupsen worden gemerkt met geel afzetlint. Wanneer het een groep of rij bomen betreft, worden één of enkele bomen gemerkt. Wanneer dit het geval is, worden ook de bomen daaromheen gecontroleerd door Wolterinck BV.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Heb je op eigen terrein een boom met een nest eikenprocessierupsen? Dan kun je zelf contact opnemen met een professioneel bestrijdingsbedrijf. Buha kan hierin niets voor je betekenen.

Meldingen

Buha zorgt ervoor dat de locaties waar nesten zijn gesignaleerd in beeld zijn. De afgelopen weken hebben wij honderden meldingen ontvangen en op basis daarvan wordt de bestrijder ingezet. Vanwege het grote aantal meldingen, kunnen we geen terugkoppeling geven over de momenten waarop een boom behandeld wordt. Voor algemene vragen over de eikenprocessierups kun je contact opnemen met via het telefoonnummer (0314) 377 444 of het meldformulier.