Van september tot en met december 2021 worden alle afvalcontainers die inwoners bij huis hebben in de gemeente Doetinchem gechipt of omgeruild voor een nieuwe container met chip. Hierover ontvangt u een brief van Buha. De brieven worden verspreid over de maanden september tot en met november verstuurd. De werkzaamheden worden in opdracht van Buha uitgevoerd door het bedrijf DVL.

Om welke containers gaat het?
Alle containers (140 en 240 liter) voor GFT + etensresten (groen), PBD (oranje), papier (blauw) en restafval (grijs).

Waarom gaat Buha containers omruilen en/of chippen?

Met de chips in afvalcontainers houdt Buha in opdracht van Gemeente Doetinchem bij hoe vaak zij iedere container legen. Vanaf 1 januari 2022 betalen inwoners naast de vaste afvalstoffenheffing ook per leging van de container voor restafval (grijs). Voor het legen van uw containers voor papier (blauw), GFT + etensresten (groen) en PBD (oranje) hoeft u niet per leging te betalen.

Buha gebruikt de informatie uit de chips ook om routes te verbeteren en illegaal en verkeerd gebruik van containers tegen te gaan.

Wat gaat Buha precies doen?

  • Containers ouder dan 2008 worden omgeruild voor een nieuwe container met chip.
  • Containers die u wilt omruilen voor een andere maat ruilt Buha om voor een nieuwe container met chip. In maart of april 2021 ontving u hierover een brief en kon u uw wensen doorgeven. U kunt tot 31 december 2021 geen extra containers aanvragen of laten omruilen voor een andere maat. Vanaf 1 januari 2022 kan dit wel weer en kost het omruilen van een container voor een andere maat € 15,- per container per keer.
  • In alle containers die niet omgeruild hoeven te worden, plaatst Buha een chip.

Wat moet u doen?

Bij de brief ontvangt u één sticker per container op uw adres. Op de stickers staat de afvalsoort (GFT+E, PBD, papier of restafval) en de datum waarop Buha uw container komt chippen of omruilen. Buha vraagt u om het volgende te doen:

  • Plak de stickers die u bij de brief ontvangt, zo snel mogelijk op de deksels van uw containers. Let daarbij op dat u de juiste stickers op de juiste containers plakt.
  • Zet uw container voor 7.00 uur aan de straat op de datum die op de sticker staat. De datum kan per container verschillen. Wordt uw container gechipt, dan hoeft deze niet leeg te zijn. Wordt uw container geruild, dan dient deze wel leeg te zijn. Buha probeert ruilingen zoveel mogelijk direct na onze inzameldagen te plannen.
  • Na het omruilen of plaatsen van de chip kunt u uw container weer binnenhalen.

Is uw container op de aangegeven datum niet gechipt of omgeruild? Laat hem dan ook de volgende werkdag nog aan de straat staan. Is de container na de eerstvolgende werkdag nog niet gechipt of geruild? Bel dan naar het telefoonnummer (085) 020 3739 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Hoe kunt u zien of uw container een chip heeft?

Uw container heeft een chip wanneer u aan de linkerzijde een nieuwe witte sticker (10x6 cm) ziet met daarop uw adres, een streepjescode en de gegevens van uw container.

Meer informatie of vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u bellen naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). De medewerkers van DVL helpen u verder.

Ik heb geen brief met instructies ontvangen voor het chippen en omruilen van de containers. Wat moet ik doen?

Het chippen en omruilen van de containers wordt uitgevoerd in de maanden september tot en met november. Ongeveer twee weken voordat een adres aan de beurt is, ontvangen de bewoners een brief over het chippen of omruilen. Heeft u containers bij huis en op 15 november 2021 nog geen brief ontvangen? Bel dan naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). U krijgt dan een medewerker van DVL aan de telefoon. Zij voeren de werkzaamheden uit in opdracht van Buha.

Het lukt mij niet om mijn container leeg te maken voor de omruiling. Wat moet ik doen?

Wanneer het niet lukt om uw container voor de omruiling volledig leeg te maken, probeer dan de container in ieder geval zo leeg aan te bieden op de dag van ruiling. Het lukt namelijk niet in alle gevallen om de inhoud van de te container over te laden naar de nieuwe container.

Ik wil mijn container omruilen voor een andere maat. Kan dat nog?

Alle inwoners met containers bij huis hebben in februari of maart 2021 een brief gekregen. Daarin stond dat zij tot 14 april telefonisch of digitaal contact met ons op konden nemen om (gratis) één of meerdere containers om te ruilen voor een andere maat. Als herinnering hebben er meerdere berichten op www.buha.nl, sociale media en in het Doetinchems Vizier gestaan.

Alsnog een keuze doorgeven of een gemaakte keuze wijzigen is op dit moment helaas niet mogelijk. We moeten in de laatste maanden van 2021 duizenden containers chippen en omruilen. Om fouten te voorkomen, ruilen pas na 1 januari 2022 weer containers om voor een andere maat. Wisselen is vanaf dan niet meer gratis en kost €15,- per keer.

Wat als ik dit jaar nieuwe containers nodig heb, bijvoorbeeld omdat er eentje kapot is of omdat ik verhuis naar een woning zonder containers?

Dan zorgen we uiteraard dat u geholpen wordt. U kunt nieuwe containers aanvragen via het meldformulier.

Wanneer komt Buha containers omruilen of chippen?

Het aantal stickers bij de brief die ik heb ontvangen klopt niet met het aantal containers dat ik gebruik. Wat moet ik doen?

Wij vragen u om in dat geval direct te bellen naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). De medewerkers van DVL bekijken samen met u welke containers gechipt of ingenomen moeten worden. Als uw container aan de straat staat zonder sticker, dan wordt hij meegenomen.

Ik ben de brief met stickers kwijt.

Wij vragen u om in dat geval direct te bellen naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). De medewerkers van DVL zorgen ervoor dat u een set nieuwe stickers ontvangt voor het chippen of omruilen van uw containers.

Ik heb geen omruiling aangevraagd en toch wordt mijn container omgeruild. Hoe kan dat?

Dat kan. Alle containers ouder dan 2008 worden geruild voor een nieuwe container van dezelfde maat.

Mijn containers zijn niet gechipt of geruild op de datum die op de stickers staat.

Laat de containers ook de volgende werkdag buiten staan. Zijn de containers dan nog niet gechipt of geruild? Bel dan naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Mijn containers moeten gechipt of geruild worden, maar er zit nog afval in.

Containers die gechipt worden hoeven niet leeg te zijn. Containers die omgeruild worden moeten wel leeg zijn. Anders worden deze niet geruild. Haal de container(s) zelf leeg en deponeer uw afval na de omruiling in uw nieuwe container.

Ik gebruik extra containers en deze wil ik inleveren.

Containers die niet bij Buha bekend zijn hebben geen Buha sticker aan de rechter zijkant. Deze containers worden tijdens de chip- en omruilactie ingenomen. Hebben uw extra containers wel een Buha sticker aan de zijkant? Dan worden deze containers nu wel gechipt. U kunt na 1 januari 2022 contact met Buha opnemen voor inname van deze containers.

Eén van mijn containers is ingenomen tijdens het chippen of omruilen. Wat moet ik doen?

Waarschijnlijk heeft u meer containers in gebruik dan bekend is bij Buha. Extra containers waarvoor geen afvalstoffenheffing wordt berekend, worden ingenomen. U kunt bellen naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). De medewerkers van DVL helpen u verder.

Mijn container is geruild, maar ik heb de verkeerde maat ontvangen.

U kunt bellen naar het telefoonnummer (085) 0203 739 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). De medewerkers van DVL helpen u verder.

Hoe kan ik zien of mijn container gechipt is?

Na het chippen heeft de container een nieuwe witte sticker van 10x6 cm aan de linkerzijde. Op de sticker staan uw adres, de containergegevens en een streepjescode.

Hoeveel afvalstoffenheffing ga ik volgend jaar betalen?

Vanaf 1 januari 2022 is de afvalstoffenheffing anders opgebouwd. U betaalt voortaan jaarlijks een vast bedrag en daarnaast betaalt u een bedrag per leging van uw container voor Restafval of zak in de ondergrondse container. Dit betekent dat mensen die hun afval goed scheiden een lagere afvalstoffenheffing betalen dan mensen die hun afval minder goed scheiden. Het streven van de gemeente Doetinchem is dat het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing volgend jaar lager wordt dan de huidige afvalstoffenheffing. Hierover ontvangt u in december 2021 een brief.

Ik heb meerdere containers voor één afvalsoort. Blijft dat mogelijk en wat gaat dat kosten?

Ja, u mag twee containers per afvalsoort bij huis hebben. Op de pagina over containers vindt u de huidige tarieven. Deze wijzigen per 1 januari 2022.  U kunt niet kiezen voor twee 140 liter containers voor eenzelfde afvalsoort. In dat geval krijgt u één 240 liter container.

Hoe vaak gaat Buha de grijze container legen vanaf 1 januari 2022?

We rijden de routes om containers voor Restafval (grijs) te legen elke vier weken. Dit wordt niet veranderd. Iedere maand kunt u dus kiezen om uw container wel of niet aan de straat te zetten.

Ik maak gebruik van de bijzondere regeling voor luiers en/of medicinaal afval. Blijft deze bestaan na 1 januari 2022?

De bijzondere regeling voor luiers en/of medicinaal afval blijft bestaan. Vanaf 2022 wordt de regeling mogelijk iets aangepast. Hierover ontvangt u eind 2021 een brief van Buha.

Ik heb een container van 120 liter. Mag ik deze houden?

Ja dat mag. Het legen van een 120 liter container voor Restafval kost evenveel als het legen van een 140 liter container.

Ik heb een bedrijf en betaal reinigingsrecht. Wat verandert er voor mij?

Voor reinigingsrecht blijft u één vast bedrag per jaar betalen. U gaat dus niet betalen per keer dat we uw container voor Restafval legen. We gaan in het najaar wel uw containers omruilen of chippen. Hierover ontvangt u in het derde kwartaal van 2021 een brief.

Wat gebeurt er met de oude containers?

Het bedrijf dat onze containers levert, neemt de oude containers retour en deze worden gebruikt als grondstof voor nieuwe containers.