Binnenkort start Buha bv in opdracht van de gemeente Doetinchem met de bestrijding van de eikenprocessierups. Door hier vroeg mee te starten willen we het aantal rupsen beperken voordat ze voor overlast gaan zorgen.

Bestrijding binnen de bebouwde kom 

Dit jaar wordt op een aantal locaties binnen de bebouwde kom preventief bestreden met Nematoden (aaltjes). Nematoden doden eikenprocessierupsen door ze binnen te dringen. Omdat Nematoden vroeg in het seizoen worden ingezet, doden ze de rupsen voordat ze brandharen krijgen. De Nematoden worden vanaf april tot medio mei in de avond en nacht in de kronen (bovenzijde) van de eikenbomen gespoten met een pick-up of tractor en een luchtkanon.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats? 

Binnenkort starten we met het spuiten van Nematoden. De werkzaamheden vinden in de avond en nacht (tussen 20.00 uur en 5.00 uur) plaats. Dit is nodig omdat de aaltjes maar kort leven en gevoelig zijn voor zonlicht. Een exacte datum en een tijdstip van de werkzaamheden kunnen wij niet geven omdat de planning zeer sterk beïnvloed wordt door het weer. In een enkel geval kunnen de werkzaamheden op zaterdag plaatsvinden. 

Deze methode is veilig voor mens, dier en groen. Ook voor materialen als kunststof en glas zijn de nematoden niet schadelijk. U kunt tijdens werkzaamheden mogelijk last hebben van het licht geluid van de machines.

Vragen of opmerkingen? 

Op de pagina over de eikenprocessierups is alle informatie over de eikenprocessierups terug te vinden. Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met Buha via (0314) 377 444 of meldpunt@buha.nl.