Glas

Picto van glasWil je glas weggooien, dan kun je dit naar een ondergrondse glascontainer voor glas brengen. Er staan ondergrondse glascontainers op verschillende plaatsen in de gemeente Doetinchem. Kijk op de kaart voor de plaatsen van de ondergrondse containers. Glazen flessen en potten worden in Nederland goed gerecycled: 73 procent komt terug voor recycling. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit. 

Goed om te weten

Wel in de glasbak

Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Dat betekent dat je alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten gescheiden (bruin, wit en groen) kunt inleveren. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Thuis afwassen kost meer energie dan in de glasfabriek. Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kun je ter plekke in de plasticbak gooien.

Niet in de glasbak

Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de container voor restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Het verschil tussen glassoorten is niet makkelijk te zien. Daarom mogen deze glassoorten niet in de glasbak.

Ook vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas (zogeheten vlakglas) horen niet in de glasbak. Vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Er is er een apart inzamelsysteem voor dit glas. Je kunt het inleveren bij het Buha brengpunt.