Containers

Om afval zo goed mogelijk te scheiden, zijn er voor inwoners van de gemeente Doetinchem vier soorten containers beschikbaar.

Groene container - GFT + etensresten
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi schillen, stronken, etensresten en snoeiafval daarom in de groene container!

Oranje container
Deze is voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD).

Blauwe container
Deze is bestemd voor oud papier, karton en lege dozen. Kijk voor een volledig overzicht op de pagina papier inzamelen.

Grijze container
Deze is bestemd voor het restafval.

Container niet geleegd

Stond je container op tijd aan de straat, maar zijn we deze vergeten te legen? Dan kun je contact opnemen met het meldpunt van Buha door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'container niet geleegd') of te bellen naar (0314) 377 444. We doen ons best om je container zo snel mogelijk te komen legen.

Naar het meldformulier

Container beschadigd

Als je container beschadigd is dan kun je dit melden bij het meldpunt van Buha door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'container beschadigd') of te bellen naar (0314) 377 444. De medewerkers van het meldpunt beoordelen de schade en maken een afspraak voor reparatie of vervanging van de container. Deze reparatie of vervanging is kosteloos, tenzij er aantoonbaar sprake is van eigen schuld.

Naar het meldformulier

Eigen schuld

Wanneer er aantoonbaar sprake is van eigen schuld, dan behouden wij ons het recht voor om kosten in rekening te brengen. Deze kosten bedragen maximaal €78,30 bij vervanging van de gehele container.

Brandschade

Bij brandschade aan je container kom je langs bij het meldpunt van Buha (Havenstraat 80, Doetinchem) en betaal je de kosten voor een nieuwe container (€79,70). Je ontvangt van ons een nota die je kunt indienen bij je verzekeraar, waar je in veel gevallen de kosten op kunt verhalen. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container kwijt

Kun je na de inzameling je container niet meer terugvinden? Vraag en kijk dan eerst in de buurt rond, meestal heeft iemand de verkeerde meegenomen. Mocht je na 2 weken je container nog niet terug hebben gevonden, dan kun je langskomen bij het meldpunt van Buha (Havenstraat 80, Doetinchem). Na het invullen van een vermissingsformulier krijg je kosteloos een nieuwe container. Een digitale melding doen is in dit geval niet mogelijk.

Container omruilen voor een grotere/kleine maat

Als je jouw container wilt omruilen voor een ander formaat (140 of 240 liter) dan kun je één keer per jaar een gratis omruiling aanvragen via het meldpunt van Buha door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie 'ruilen container') of te bellen naar (0314) 377 444.Nadat je een aanvraag hebt gedaan, ontvang je telefonisch of per e-mail bericht wanneer wij de container(s) komen omruilen.

Wat is er mogelijk?
De containers zijn te verkrijgen in de volgende twee formaten: 240 liter en 140 liter. 

Wanneer worden de containers omgeruild?
De containers worden doorgaans op woensdag en donderdag tussen 7.30 en 17.00 uur omgeruild.

Hoe werkt het omwisselen?
Je krijgt van ons bericht wanneer we bij je komen om de container(s) om te ruilen. het enige wat jij vervolgens hoeft te doen is zorgen dat op die dag de container(s) die je wilt omruilen aan de straat staan. De container hoeft niet leeg te zijn.

Naar het meldformulier

Extra container aanvragen

Wil je een extra exemplaar van een container ontvangen? Dat is mogelijk. Je betaalt dan een extra jaarlijks tarief:

een extra rest container (grijs) € 147,96
een extra GFT container (groen) €   64,32
een extra papier container (blauw) €   38,64
een extra PBD container (oranje) €   38,64

Dit zijn de tarieven voor 2021.

Je kunt de extra container aanvragen via het meldpunt van Buha door het meldformulier in te vullen (kies eerst het type container en daarna de optie aanvragen extra container') of te bellen naar (0314) 377 444.

Naar het meldformulier 

Complete set containers aanvragen

Beschikt je woning over geen enkele container? Dan kun je in één keer een complete set containers aanvragen. De set bestaat uit een groene, oranje, blauwe en grijze container. Klik op onderstaande button om naar het meldformulier van Buha te gaan. Daar kies je de optie 'Aanvragen complete set containers' in het keuzemenu. Wanneer je je gegevens invult, nemen we contact met je op om een afleverafspraak te maken.

Naar het meldformulier

Goed aan de straat

Om je container goed te kunnen legen, vragen we je om bij het aanbieden van je container rekening te houden met het volgende:

 • Zet je containers met de wielen van de weg af.
 • Zet je containers met een onderlinge afstand van 30 cm aan de weg. Dat is ongeveer de breedte van één stoeptegel.
 • Zet je container niet nabij obstakels zoals bomen, auto’s, paaltjes, verkeersborden, lantaarnpalen enz.
 • De deksel van de container moet gesloten zijn.
 • Er mag niet meer dan 80 kilogram afval in een container.
 • Zet de container alleen op de aangewezen plaatsen, waar ze na lediging worden teruggeplaatst.
 • Plaats geen extra afval bij de container. Dit wordt niet meegenomen.
 • Zet je container vóór 7.30 uur aan de straat op de dag van de inzameling. De container mag op de dag voor de inzameldag vanaf 20.00 uur aan de straat staan en moet op de inzameldag zo snel mogelijk worden binnengehaald, uiterlijk om 22.00 uur. Dit om diefstal en vernieling te voorkomen.
 • Zorg dat de inhoud van de container niet vast(gevroren) in de container zit. We kunnen je container in dat geval niet legen en komen hier niet voor terug.
 • Iedere container is voorzien van een sticker met streepjescode. Containers zonder sticker worden niet geleegd.
 • Waait het hard? Zorg dan dat je je container pas kort voor 7.30 uur in de ochtend aan de straat zet. Omgewaaide containers kunnen een gevaar vormen voor het verkeer en veel zwerfafval veroorzaken. Door PBD afval (licht van gewicht) in zakken in je container te doen, voorkom je dat het afval in het rond gaat waaien wanneer de container onverhoopt toch omvalt.

Indien je container niet juist is aangeboden, loop je het risico dat deze niet geledigd wordt. Bij het herhaaldelijk fout aanbieden van je container, is er kans op een officiële waarschuwing en uiteindelijk een proces-verbaal.

Voorkom stank, maden en bevriezing

Bestrijden en voorkomen van stank en maden:

 • Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoek van afvalresten te voorkomen.
 • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen stank, maar ook aankoeken.
 • Maden houden van een warme omgeving. Probeer daarom de container in de schaduw te plaatsen.
 • U kunt de deksel iets open laten staan zodat het niet te broeierig wordt.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Elke keer wanneer u vlees of vochtig afval weggooit kunt u er een beetje gips of kalk overheen strooien. Gips en kalk zijn giftig voor maden. Ook neemt het vocht op waardoor de container droog blijft.
 • Lavendel werkt tegen een stinkende bak en tegen maden. Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. U kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur.

Voorkom bevriezing

Bij vorst kan het afval in je container vastvriezen. Vastvriezen komt voornamelijk voor bij de container voor GFT + etensresten, omdat groente-, fruit- en tuinafval veel water bevat. De inzamelwagen pakt je container op, houdt deze op zijn kop en schudt deze stevig op en neer. Als de inhoud niet (helemaal) los komt door vastvriezen, blijft er afval achter in je container. De inzamelwagen komt hier niet voor terug. Gebruik daarom de tips om de kans op vastvriezen te verminderen.

 • Doe het afval zo droog mogelijk in de container.
 • Verpak vochtig afval in een dunne krant.
 • Gebruik composteerbare zakken om je GFT + etensresten in te verzamelen of doe een dun laagje krantenpapier onderin de container.
 • Zet de container bij vorst op een beschutte plaats.
 • Steek bevroren afval van tevoren los.
 • Stamp het afval niet aan.
 • Houd bij vorst de klep van je container een stukje open, bijvoorbeeld met behulp van een stokje of latje.

Tarieven

Alle kosten (inclusief de aanschaf van de 4 containers en de KCA-box) zijn verwerkt in de jaarlijkse afvalstoffenheffing die wordt vastgesteld en geïnd door de gemeente Doetinchem. 

Tarieven ophalen huishoudelijk afval 2021
gebruik containers tarief
éénpersoonshuishoudens € 258,72
meerpersoonshuishoudens € 316,68
een extra rest container (grijs) € 147,96
een extra GFT container (groen) €   64,32
een extra papier container (blauw) €   38,64
een extra PBD container (oranje) €   38,64

Verordening

Op de pagina verordeningen staat uitgelegd hoe je verordeningen kunt zoeken bij www.overheid.nl.